top of page

3. Nesil Kahve Nedir? Pour Over Tekniğinin Püf Noktaları

Kahvenin yetiştiği bölge, çekirdek türü, çekirdeğinin kafein oranı, hasat ve işleme şekli, kavrulma süresi, kavrulma derecesi, kavrulma tarihi, dinlendirilme süresi, nasıl ve hangi kahve demleme ekipmanlarının kullanıldığı, sertliği – yumuşaklığı hem üreten hem de tüketen için büyük önem kazanıyor. Üçüncü nesilde hem tüketici hem de üretici kanalları kahveyi daha detaylı incelemeye ve daha derin istekler yaratmaya başlıyor. Hangi çekirdek filtre kahveye daha çok yakışır hangisi espressoya gider gibi sorulara cevap vermeye başlıyorsunuz. Tıpkı şarap kültüründe olduğu gibi. Şarap kültüründe nasıl ki şarabın yapılış aşamasındaki her detay önemliyse üçüncü nesil kahvecilikte de öyledir. 3. Nesil kahvecilikte şarap kültürüne benzer bir kültüre ulaşmayı hedefliyor.

Kahvenin kendi içinde bulundurduğu tat notaları ve aromalarını ortaya çıkarmanın önemi bu nesille önem kazanmıştır. Bu dalgayla birlikte kahveden en üst verimi almak için demleme tekniklerinde geliştirmeler yapılmıştır. Ayrıca ekipman kullanımı önem kazanmış ve kullanımı yaygınlaşmıştır.


 

- Sağlıklıdır. Kahvenin hangi ülkede ne şartlarda yetiştiğini, nasıl kavrulduğunu, nasıl demlendiğini bilirsiniz.

- Kilogramlık kahve paketleri fiyat itibariyle göz korkutsa da uzun vadeli kullanım süresi ve verilen fiyatın aroma - etki bazında karşılığı aslında oldukça tutarlı olmasını sağlar.

- Doğal kahve lezzetinin geldiği en son noktadır. Binlerce kahve çekirdeğinden damak tadınıza en uygun olanı istediğiniz şartlarda hazırlayabiliyor olmanız, kendinize göre en lezzetli kahveyi hazırlamanızı sağlar. 


Üçüncü nesil kahve demlemede dünyanın en lezzetli kahve çekirdeğini de kullansanız doğru teknikle demlemediğiniz zaman doğru aromayı alamazsınız.





Pour Over Tekniğinin Püf Noktaları:


  1. Bu yöntem ile kahve demlerken ilk olarak ekipmanı hazırlamalısınız. Bunun için ilk olarak ekipmanı ısıtmak için filtre kağıdını sıcak su ile ıslatın. Bunu yaparken sıcak suyu filtre kağıdının üzerinde gezdirin.

  2. Kahveyi demlemeden önce haznede biriken suyu boşaltın.

  3. Taze kahveyi kağıt filtrenin içerisinde koyun. Burada kahvenin kağıt filtreye göre öğütülmüş olması gerekiyor. Bu da filtre kahveye uygun öğütme yöntemidir.

  4. Bu yöntem ile kahve demlerken kullanacağınız suyun sıcaklığı oldukça önemli. Kaynayan içme suyu durulma noktasına yani yaklaşık 93-94 santigrat dereceye ulaşınca kahveyi demleyin.

  5. Kahvenin üzerine bir miktar sıcak su ilave edin ve yaklaşık 30 saniye kadar bekleyin. Bu bekleyişe Blooming evresi adı verilmiştir. Bu evrede kahve nemlenir ve kahvenin aroması ortaya çıkar.

  6. Bu evreden sonra geri kalan suyu belirli aralıklarla dökerek 30 saniye, sonra 1.30dakika bekleyin. Suyu dökerken dairesel çizgiler çizmelisiniz. Bunu yaparken de oldukça dikkatli, yavaş ve düzenli olmalısınız.

 

Bu adımlardan sonra ne çok yoğun ne çok hafif tam kıvamında bir kahve elde edeceksiniz.


bottom of page